Wat betekent rooting en hoe root je je Android-toestel?

essentiele apps voor na het rooten

Wat is root?

Als je de term ‘root’ hebt gehoord als het gaat om je Android, dan vraag je je misschien af wat het is. Root geeft je, om het simpel uit te leggen, volledige toegang tot zowat alles op je toestel. Als je jouw toestel kunt rooten om systeemtoegang te krijgen wordt je meer ‘de baas’ over jouw Android-smartphone of -tablet. Je kunt je processor overklokken, de firmware aanpassen en bepaalde apps installeren die je alleen kunt gebruiken als je apparaat ‘rooted’ is, veilig browsen, enzovoorts. Als je weet wat je moet doen dan zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd.

Android is gebaseerd op de kernel van het opensource besturingssysteem Linux. De term root komt ook in Linux voor, waarbij de ‘rootgebruiker alle administratieve rechten heeft om acties uit te voeren.  Normaliter krijgt een Android-gebruiker niet alle rechten. Dit zorgt voor meer veiligheid binnen het mobiele besturingssysteem, omdat de gebruiker minder ‘schade’ aan kan richten met eventuele ondoordachte handelingen.

Mogelijke gevaren van Rooting

Dat gezegd hebbende, zijn er wel risico’s als je jouw apparaat root. De garantie zou kunnen komen te vervallen en jouw toestel zou zelfs stuk kunnen gaan. Ook wordt het apparaat vatbaarder voor veiligheidsrisico’s. Over het algemeen hoewel is het ‘rooten’ redelijk eenvoudig en wordt het meestal pas later riskant.

Lees verder als je wilt leren hoe je door middel van rooten eindeloze mogelijkheden kunt ontgrendelen.

Hoe kun je jouw apparaat rooten?

Eerst moet je ervoor zorgen dat je een complete back-up maakt. Op die manier raak je, als alles mis gaat, in ieder geval niet al je gegevens kwijt. Het is ook belangrijk om te weten dat als je Android-smartphone of tablet draait op Android 5.1 of hoger de volgende methode niet zal werken.

Als je eenmaal een back-up van je toestel hebt gemaakt moet je ervoor zorgen dat hij volledig geladen is. Daarna open je de ‘Instellingen’ en doorloop je de volgende stappen:

1. Open de instellingen van je smarthone of tablet.
2. Scrol naar beneden en druk op: Over de telefoon en zoek naar de buildnummer.
(geïntroduceerd vanaf Android 4.1)
3. Druk zeven keer op de ‘BuildNummer’ waarna de ‘Opties voor ontwikkelaars‘ zullen verschijnen op de hoofdpagina van jouw ‘Instellingen’.
4. Tik op ‘Opties voor ontwikkelaars’ (Je moet op ‘terug’ drukken om de ‘Over de telefoon’ menu te verlaten) en vink het vakje aan om ‘USB Foutopsporing‘ en ‘OEM Unlocking‘ mogelijk te maken.

rooten van androidNu je je apparaat hebt voorbereid, kunnen we beginnen met het daadwerkelijke proces van rooten. Er zijn een aantal zaken die je kunt downloaden, maar de makkelijkste en eenvoudigste is waarschijnlijk TowelRoot. Je moet wel jouw apparaat toestaan om apps van onbekende bronnen te installeren vanaf jou ‘Instellingen’ en volg dan deze link en klik op het symbool in het midden van de pagina.

Open de app als het eenmaal is geïnstalleerd en volg de instructies. Het duurt niet te lang duren en als alles volgens plan verloopt, moet het apparaat worden geroot. Je kunt een app genaamd Root Checker downloaden. Deze app zal je laten weten of je toestel nu profijt kan hebben van het volledig ‘rooted’ zijn.

In dit stadium, zul je waarschijnlijk merken dat jouw apparaat op exact dezelfde manier werkt als voorheen. wallpapers-android-supermanBehalve dat je nu kunt beginnen te spelen met de mogelijkheden waarna het plezier kan beginnen. Google een aantal ideeën over wat je kunt doen en voor je het weet heb je een volledig aangepaste speeltuin binnen handbereik. Wees wel voorzichtig hoeveel je wilt aanpassen anders zou je kunnen eindigen met een toestel dat praktisch nutteloos is.

Als het idee om de levensduur van de batterij, het overklokken van de processor, het installeren van enkel root apps, het einde maken aan bloatware en het verbeteren van de prestaties van je apparaat jou aanspreekt is ‘rooting’ net wat je zoekt . Als je zoiets denkt iets als “Meh, teveel gedoe … ‘, dan is het waarschijnlijk niet iets voor jou.

Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken
Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken

Instagram heeft door de jaren heen een unieke ruimte geboden voor individuen en bedrijven om in contact te komen met hun publiek. Naast het plaatsen van afbeeldingen kunnen makers van Instagram-content ook video’s plaatsen in de vorm van verhalen, reels of berichten. So…

Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?
Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?

TikTok is geëvolueerd om meer te worden dan alleen een platform waarop mensen korte video’s kunnen plaatsen en bekijken. Na recente updates heeft TikTok een nieuwe functie geïntroduceerd; TikTok Shop, waarmee gebruikers binnen de app hun favoriete producten kunnen kopen…

Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok
Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok

In dit tijdperk van sociale media is het beheren van je tijd op verschillende sociale mediaplatforms essentieel. TikTok heeft in het verleden bewezen verslavend te zijn, omdat veel gebruikers de neiging hebben belangrijke tijd te verspillen met het scrollen door de verschille…

Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!
Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

TikTok is over de hele wereld erg populair geworden en fascineert miljoenen mensen met zijn grappige korte video’s. Zoals bij elke app kun je met TikTok soms ook tegen technische problemen aanlopen die je gebruikerservaring belemmeren. Als je problemen ondervindt met Ti…

Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram
Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram

Tegenwoordig is genderidentiteit een belangrijk aspect in het leven van veel mensen. Zelfs op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram is het belangrijk om mensen aan te spreken met de juiste genderidentiteit. Voornaamwoorden zijn een geweldige manier om mensen te i…