Wat betekent rooting en hoe root je je Android-toestel?

essentiele apps voor na het rooten

Wat is root?

Als je de term ‘root’ hebt gehoord als het gaat om je Android, dan vraag je je misschien af wat het is. Root geeft je, om het simpel uit te leggen, volledige toegang tot zowat alles op je toestel. Als je jouw toestel kunt rooten om systeemtoegang te krijgen wordt je meer ‘de baas’ over jouw Android-smartphone of -tablet. Je kunt je processor overklokken, de firmware aanpassen en bepaalde apps installeren die je alleen kunt gebruiken als je apparaat ‘rooted’ is, veilig browsen, enzovoorts. Als je weet wat je moet doen dan zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd.

Android is gebaseerd op de kernel van het opensource besturingssysteem Linux. De term root komt ook in Linux voor, waarbij de ‘rootgebruiker alle administratieve rechten heeft om acties uit te voeren.  Normaliter krijgt een Android-gebruiker niet alle rechten. Dit zorgt voor meer veiligheid binnen het mobiele besturingssysteem, omdat de gebruiker minder ‘schade’ aan kan richten met eventuele ondoordachte handelingen.

Mogelijke gevaren van Rooting

Dat gezegd hebbende, zijn er wel risico’s als je jouw apparaat root. De garantie zou kunnen komen te vervallen en jouw toestel zou zelfs stuk kunnen gaan. Ook wordt het apparaat vatbaarder voor veiligheidsrisico’s. Over het algemeen hoewel is het ‘rooten’ redelijk eenvoudig en wordt het meestal pas later riskant.

Lees verder als je wilt leren hoe je door middel van rooten eindeloze mogelijkheden kunt ontgrendelen.

Hoe kun je jouw apparaat rooten?

Eerst moet je ervoor zorgen dat je een complete back-up maakt. Op die manier raak je, als alles mis gaat, in ieder geval niet al je gegevens kwijt. Het is ook belangrijk om te weten dat als je Android-smartphone of tablet draait op Android 5.1 of hoger de volgende methode niet zal werken.

Als je eenmaal een back-up van je toestel hebt gemaakt moet je ervoor zorgen dat hij volledig geladen is. Daarna open je de ‘Instellingen’ en doorloop je de volgende stappen:

1. Open de instellingen van je smarthone of tablet.
2. Scrol naar beneden en druk op: Over de telefoon en zoek naar de buildnummer.
(geïntroduceerd vanaf Android 4.1)
3. Druk zeven keer op de ‘BuildNummer’ waarna de ‘Opties voor ontwikkelaars‘ zullen verschijnen op de hoofdpagina van jouw ‘Instellingen’.
4. Tik op ‘Opties voor ontwikkelaars’ (Je moet op ‘terug’ drukken om de ‘Over de telefoon’ menu te verlaten) en vink het vakje aan om ‘USB Foutopsporing‘ en ‘OEM Unlocking‘ mogelijk te maken.

rooten van androidNu je je apparaat hebt voorbereid, kunnen we beginnen met het daadwerkelijke proces van rooten. Er zijn een aantal zaken die je kunt downloaden, maar de makkelijkste en eenvoudigste is waarschijnlijk TowelRoot. Je moet wel jouw apparaat toestaan om apps van onbekende bronnen te installeren vanaf jou ‘Instellingen’ en volg dan deze link en klik op het symbool in het midden van de pagina.

Open de app als het eenmaal is geïnstalleerd en volg de instructies. Het duurt niet te lang duren en als alles volgens plan verloopt, moet het apparaat worden geroot. Je kunt een app genaamd Root Checker downloaden. Deze app zal je laten weten of je toestel nu profijt kan hebben van het volledig ‘rooted’ zijn.

In dit stadium, zul je waarschijnlijk merken dat jouw apparaat op exact dezelfde manier werkt als voorheen. wallpapers-android-supermanBehalve dat je nu kunt beginnen te spelen met de mogelijkheden waarna het plezier kan beginnen. Google een aantal ideeën over wat je kunt doen en voor je het weet heb je een volledig aangepaste speeltuin binnen handbereik. Wees wel voorzichtig hoeveel je wilt aanpassen anders zou je kunnen eindigen met een toestel dat praktisch nutteloos is.

Als het idee om de levensduur van de batterij, het overklokken van de processor, het installeren van enkel root apps, het einde maken aan bloatware en het verbeteren van de prestaties van je apparaat jou aanspreekt is ‘rooting’ net wat je zoekt . Als je zoiets denkt iets als “Meh, teveel gedoe … ‘, dan is het waarschijnlijk niet iets voor jou.

Zo kun je de zaklamp activeren bij WhatsApp-meldingen
Zo kun je de zaklamp activeren bij WhatsApp-meldingen

WhatsApp is een deel van ons leven geworden! Dagelijks communiceren miljoenen mensen via WhatsApp. Afhankelijk van hoe je je WhatsApp-account hebt ingesteld, ontvang je meldingen wanneer je een privé- of groepsbericht ontvangt. Afgezien van de normale geluid- en trillingsmeld…

Zo kun je WhatsApp-audio naar MP3 converteren
Zo kun je WhatsApp-audio naar MP3 converteren

Met WhatsApp kun je op elk gewenst moment tekst-, beeld-, video- en audioberichten verzenden en ontvangen. Wanneer je audiobestanden op WhatsApp ontvangt, blijven ze ongeopend totdat je ze downloadt. Je kunt de audiobestanden vervolgens afspelen door op de afspeelknop op elk …

Zo kun je foto’s uit video’s halen op je Android
Zo kun je foto’s uit video’s halen op je Android

We krijgen veel video’s op onze Android-apparaten. Sommige worden door vrienden via sociale media naar ons gestuurd, en andere leggen we zelf vast met behulp van de camera’s op onze apparaten. Tijdens het bekijken van sommige van deze video’s, raak je missch…

Soundmoji’s verzenden in Facebook Messenger!
Soundmoji’s verzenden in Facebook Messenger!

Iedereen kent emoji’s wel en gebruikt ze vast wel eens in berichten. Emoji’s voegen kleur en leven toe aan gesprekken op verschillende berichten-applicaties. Sociale platforms zoals WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger hebben het gebruik van emoji’s doo…