Hoe kun je Vooraf Geïnstalleerde Apps op je Android Verwijderen of Bevriezen

verwijder-android-bloatware

Meestal wordt de smartphone uit je dromen geleverd met een groot aantal apps. Deze apps staan ook wel bekend als bloatware en zijn vooraf geïnstalleerd door de fabrikant of jouw provider.

Dat zou normaal niet zo’n probleem hoeven te zijn ware het niet dat veel van deze apps gewoon het merendeel van de tijd volkomen nutteloos zijn.
Ze nemen kostbare geheugenruimte in, draaien op de achtergrond zonder dat je het merkt, trekken een zware wissel op je batterijen en … je kunt ze niet verwijderen.

Of kun je ze misschien toch verwijderen?

Natuurlijk wel! Alles is mogelijk, vooral als het gaat om technologie. Hoewel we moeten toegeven dat de fabrikanten het ons niet gemakkelijk maken. In ieder geval willen wij je in deze korte tutorial laten zien hoe je je voor eens en voor altijd kunt ontdoen van die moeilijk te verwijderen en nutteloze apps!

Hoe verwijder je Bloatware op Android (Rooted Devices)

1. Allereerst moet je jouw Android rooten. Als je het ‘rooten’ achter de rug hebt kun je door naar de volgende stap. Zo niet, lees dan onze tutorial over hoe je jouw Android toestel kunt rooten. Maar let op, het ‘rooten’ van je toestel zal je garantie automatisch doen vervallen.

2. Maak een back-up van je telefoon of tablet voordat je de vooraf geïnstalleerde apps gaat verwijderen omdat het nogal riskant kan zijn en je goed in de problemen kunt komen als je een verkeerde beweging maakt. Laat daarom niets aan het toeval over en maak een back-up! Om een back-up te maken kun je terecht bij apps zoals Titanium BackupHoewel het een beetje prijzig lijkt kan het echt als een top app wordt beschouwd en geldt het als een must-have voor root-gebruikers. Maar je kunt ook gaan voor een aantal goedkopere of gratis backup-opties, bijvoorbeeld App Backup & Restore.

3. Installeer een app speciaal ontworpen om de bloatware te verwijderen, zoals System app remover (ROOT) of Easy Uninstaller en volg zorgvuldig de gegeven instructies. Als je Titanium Backup Pro hebt geïnstalleerd, kun je de apps direct vanaf die toepassing verwijderen

Hoe je Vooraf Geïnstalleerde Apps kunt Bevriezen

bevriezen-android-apps

Als  je niet helemaal zeker weet of je de vooraf geïnstalleerde apps definitief wilt verwijderen omdat je ze misschien nodig zou kunnen hebben in de toekomst, is er nog een andere optie: Het bevriezen van de apps.

Het bevriezen van de apps verwijdert  ze van jouw interface en schakelt ze volledig uit (dit betekent dat ze niet automatisch starten of draaien op de achtergrond). Ze nemen echter nog wel ruimte in je opslagruimte  in beslag zodat je ze op elk moment nog kunt ontdooien om opnieuw met ze aan de slag te gaan.

Nogmaals, als je Titanium Backup Pro hebt gedownload, heb je de keuze om ze  te verwijderen of je systeem apps te bevriezen. Je kunt hiervoor ook de eerder genoemde Easy Uninstaller gebruiken.

Nu kun je verder gewoon gaan genieten van het gebruik van jouw Android, zonder al die nutteloze apps!

Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken
Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken

Instagram heeft door de jaren heen een unieke ruimte geboden voor individuen en bedrijven om in contact te komen met hun publiek. Naast het plaatsen van afbeeldingen kunnen makers van Instagram-content ook video’s plaatsen in de vorm van verhalen, reels of berichten. So…

Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?
Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?

TikTok is geëvolueerd om meer te worden dan alleen een platform waarop mensen korte video’s kunnen plaatsen en bekijken. Na recente updates heeft TikTok een nieuwe functie geïntroduceerd; TikTok Shop, waarmee gebruikers binnen de app hun favoriete producten kunnen kopen…

Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok
Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok

In dit tijdperk van sociale media is het beheren van je tijd op verschillende sociale mediaplatforms essentieel. TikTok heeft in het verleden bewezen verslavend te zijn, omdat veel gebruikers de neiging hebben belangrijke tijd te verspillen met het scrollen door de verschille…

Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!
Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

TikTok is over de hele wereld erg populair geworden en fascineert miljoenen mensen met zijn grappige korte video’s. Zoals bij elke app kun je met TikTok soms ook tegen technische problemen aanlopen die je gebruikerservaring belemmeren. Als je problemen ondervindt met Ti…

Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram
Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram

Tegenwoordig is genderidentiteit een belangrijk aspect in het leven van veel mensen. Zelfs op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram is het belangrijk om mensen aan te spreken met de juiste genderidentiteit. Voornaamwoorden zijn een geweldige manier om mensen te i…