Hoe verwijder je een virus van een Android Apparaat
Vanwege de enorme hoeveelheid apps die beschikbaar zijn voor Android is de kans groot dat er op zijn minst één zal zijn gemaakt met de bedoeling om een virus of malware op je Android toestel achter te laten. Het goede nieuws is dat dit gelukkig uiterst zeldzaam voorkomt en als je alleen maar apps uit de Google Play Store installeert zal het ook nooit gebeuren. Als je ervan overtuigd bent dat je Android-apparaat besmet is met een virus dan hoef je je niet meteen al teveel zorgen te maken. Het is relatief eenvoudig om ze te verwijderen. Wat vaker voorkomt zijn de advertenties die ervoor proberen te zorgen dat je denkt dat jouw Android-apparaat is geïnfecteerd terwijl het in werkelijkheid gezond is en gewoon prima werkt.
Het eerste wat je moet doen is een soort van anti-virus of mobiele beveiliging app te installeren. Er zijn tal van gratis tools beschikbaar die je op de hoogte kunnen stellen als je Android-toestel besmet is geraakt met een virus of een vorm van malware. Daarna kun je gaan werken aan de oplossing van het probleem, vaak zelfs met diezelfde software. Het enige nadeel is dat sommige apps ten onrechte als gevaarlijk zullen worden aangemerkt op je Android, zelfs als je ze al een jaar lang hebt gebruikt en je zeker weet dat er niets mis is met die app. In deze gevallen kun je jouw anti-virus app gerust negeren. Een optie die je natuurlijk altijd kunt gebruiken is een factory reset van het apparaat. Hoewel je dan alles zult verliezen waar je geen back-up van hebt gemaakt zullen je virus problemen tot het verleden behoren.
OK dan, laten we nu in de leuke dingen duiken. Je bent er 100% zeker van dat je Android-toestel besmet is en je hebt geprobeerd de app te verwijderen die je heeft besmet, echter zonder succes. Blijf lezen om een vrij eenvoudige methode te ontdekken om jouw waardevolle toestel te redden.
Veilige modus:
Ten eerste zul je je Android-toestel in de veilige modus moeten zetten. In het algemeen kan dit worden gedaan door de knop ingedrukt te houden totdat je het menu ziet verschijnen om je toestel uit te zetten (Uitschakelen). Druk vervolgens enkele seconden op: Uitschakelen. Als alles goed is verschijnt vervolgens de tekst: Wilt u opnieuw opstarten in veilige modus? Bevestig met OK en je toestel zal opnieuw opstarten in veilige modus. Als dit niet bij jou werkt, dan is het de moeite waard om Google te vragen hoe je jouw specifieke Android-toestel in de veilige modus kunt zetten.
Verwijder de App:
Zoek de app die verantwoordelijk is voor de malware en virussen en tik op verwijderen. Normaal gesproken is dit alles wat je hoeft te doen om je problemen op te lossen, maar zo nu en dan zul je niet in staat zijn om op de knop ‘verwijderen’ te tikken. Dat is dan te wijten zijn aan de het feit dat die app zichzelf ‘administratortoegang’ rechten heeft toegeëigend.
Administrator Status:
Als de app zich niet laat verwijderen dan zul je naar ‘Instellingen’ moeten gaan: ‘Instellingen’ -> ‘Beveiliging’ -> ‘Apparaatbeheer’.
De app die je probeert te verwijderen moet in deze lijst terug te vinden zijn. Haal dan het vinkje bij de app weg en ga terug en probeer het opniew te verwijderen. Dit moet zonder problemen gaan en wanneer je nu je toestel als normaal herstart zul je merken dat hij weer zo goed als nieuw is.
Nu alles weer goed is met je Android-toestel moet je denken aan het maken van een back-up voor een volgende keer waarbij je enige reddingsoptie misschien een factory reset is. Het is ook de perfecte tijd om een anti-virus bescherming te installeren en om te proberen te voorkomen dat virussen en malware zich ooit nog nestelen in jouw toestel.