Hoe limiteer je het aantal apps dat op de achtergrond blijft draaien?
Stel, je hebt een nieuwe Android van het nieuwste model. Het glimt nog, het is mooi en het is veel sneller dat elke andere telefoon die je ooit hebt gehad. Maar dan begint te ellende, hij begint trager te worden, en gaat langzamer van de ene naar de andere app terwijl dit in het begin maar een halve seconde duurde.
Natuurlijk wordt je Android langzamer als je steeds meer nieuwe apps download en installeert, aangezien de RAM gebruikt word. Ook gaat je batterij sneller leeg en al snel kijk je uit naar het moment dat je weer een nieuwe telefoon kunt uitzoeken… over 15 maanden.
Om dit probleem te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de prestaties van je Android te verbeteren. Om je telefoon weer iets sneller te laten lopen kun je het aantal apps wat op de achtergrond actief is, limiteren.
Beheer de processen op de achtergrond
Er gebeurd veel behind the scenes op je Android, en de beste manier om de problemen op te lossen is om het één en ander te veranderen op de achtergrond. Navigeer naar het scherm dat jou kan helpen, dit kan bij iedereen verschillen (welk model je hebt, welke versie van Android je gebruikt etc.).
- Je moet de ‘developer options’ inschakelen voor je kunt beginnen. Als je toestel gebruik maakt van een versie van Android nog vóór Marshmallow ga je naar “Settings” vervolgens klik je op “Build Number” precies 7 keer. Er gaat dan een compleet nieuwe wereld voor je open!
Nu ben je klaar om aan de slag te gaan. Ga naar “Settings” –> “Developer Tools” –> “Processes”. De termen kunnen verschillen per toestel. Vervolgens kun je een aantal processen stoppen, maar wees voorzichtig dat je niet iets stopt wat bij het systeem hoort dat je toestel draaiende houdt. Dit kan je toestel laten crashen.
- Als ‘Google’ in de naam zit is het waarschijnlijk een tool waar je niet aan moet komen.
Als je Marshmallow hebt, of hoger, ga je gewoon naar “Settings” –> “Memory” –> “Memory Used By Apps”. Als je de apps nog steeds niet kunt beheren in je ‘memory’ kan het liggen aan het model van je toestel. Als dit het geval is kun je op Google zoeken naar het model dat jij hebt samen met de term “developer options”, dit zou je moeten helpen om de optie in te schakelen.
Wat moet je vernietigen en wat moet je bewaren
Om te beslissen wat je moet verwijderen en wat je moet bewaren ligt er aan wat je hebt geïnstalleerd op je toestel. Zoals hierboven is uitgelegd is het verstandig om alles met “Google” met rust te laten (Google Play Services, Google Play Store etc.).
Maar de fotografie en berichten apps kun je gerust stop zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je toestel crashed. Maar het kan zijn dat de app die je probeert te stoppen, zichzelf weer activeert. Sommige apps vinden het niet leuk om gestopt te worden, als dit gebeurd kun je naar “Settings” –> “Apps” –> App name —> “Force Stop” gaan.
Het enige wat je nog moet doen is door de lijst met processen gaan en alles stop zetten wat je toestel langzamer maakt. Dit moet de prestaties van je Android en je batterij verbeteren.
Als je toestel nog steeds niet sneller werkt, check dan deze post over Wat je kunt doen als je Android traag begint te worden. Als je nog andere tips hebt, laat het ons dan weten in de reacties!