Hoe kom je erachter of je WhatsApp gehackt is? En wat je er aan kunt doen?

telegram-vzlom-9

Wist jij dat het mogelijk is om gehackt te worden op je WhatsApp account? Het is bijna niet te bevatten omdat het team achter de app zo veel aan beveiliging doet om dit soort dingen te voorkomen. Maar, net als een traditioneel e-mail account gehackt kan worden, kan dat ook gebeuren met je WhatsApp account.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een hacker een manier heeft gevonden om alle beveiligingen van WhatsApp te omzeilen, om zo een account te hacken van een specifiek persoon. Je hebt meer kans dat iemand je toestel “infecteert” wanneer je even niet oplet en je toestel ergens laat liggen. (Het is natuurlijk mogelijk dat iemand echt je account hackt, maar het neemt zoveel tijd en middelen in beslag dat het zeer onwaarschijnlijk is).

Om problemen met je mobiele beveiliging tegen te gaan, met name WhatsApp, gaan we je uitleggen hoe je dit kunt oplossen.

Twee duidelijke signalen dat je waarschijnlijk gehackt bent:

Het kan erg moeilijk zijn om er achter te komen of je account is gehackt, maar er zijn wel een aantal duidelijke signalen waarmee je kunt herkennen of je bent gehackt. Dit zijn:

  • Je batterij is razend snel leeg: Als je merkt dat je Android heel snel leeg raakt, zelfs wanneer de data is uitgeschakeld en je Wi-Fi gebruikt, kan dat een goede indicator zijn dat er bijvoorbeeld spyware op de achtergrond loopt.
  • Je toestel raakt oververhit: Het is mogelijk dat je toestel enorm heet begint te worden, meestal spontaan. Als je een intensief spel speelt of een zware app gebruikt, is het normaal dat je toestel heet begint te worden. Maar, als dit op een willekeurig moment gebeurd en je niet echt veel met je toestel doet, dat kan het zijn dat je spyware op je toestel hebt.

Zo kun je gehackt zijn:

  • WhatsApp Web: Je zult er vast wel van gehoord hebben, de wondere wereld van WhatsApp Web. Je kunt toegang krijgen tot je WhatsApp account op een laptop of computer door een QR-code te scannen. Vervolgens krijg je de volledige toegang tot je account, online. Elk gesprek kun je bekijken. Stel je eens voor dat iemand je toestel voor 60 seconden kan bekijken, dan kunnen ze dit doen en ook je account bekijken.
  • Software van derden: Stel je eens voor dat er software of een app bestaat die je account kan hacken (en daarmee je volledige toestel) zonder dat je het weet. Nou, dat is mogelijk! Het enige wat iemand hoeft te doen is een manier te vinden om de app op je toestel te installeren en in theorie hebben ze dan toegang tot je complete toestel.
  • Wi-Fi: Heb je je wel eens afgevraagd waarom je uit moet kijken met een onbeveiligd Wi-Fi netwerk? Die gratis verbindingen zonder wachtwoorden zijn natuurlijk handig wanneer je echt internet nodig hebt, maar het betekend ook dat anderen ook verbonden kunnen zijn. Met de juiste kennis kunnen ze je account hacken.

Dit kun je er tegen doen:

Als je er zeker van bent dat er iets niet helemaal in de haak is met je account, kun je het volgende doen. Als eerst kun je je WhatsApp Web veilig stellen.

WhatsApp Web: Klik op de drie stippen rechtsboven in het scherm, en tik vervolgens op de optie WhatsApp Web. Hier kun je bekijken waar je ingelogd bent, als je een locatie ziet die je niet herkent, ben je gehackt.

Twee-stap authenticatie: Een andere manier om je toestel te beveiligen is het instellen van de twee-stap authenticatie. Om dit te doen ga je naar WhatsApp —> Instellingen —> Account —> Twee-stap authenticatie —> Instellen. Dit zal een extra laag beveiliging bieden aan je toestel.

Ontwijk openbare Wi-Fi: Het is niet ideaal, maar als het je lukt om openbare Wi-Fi verbindingen te ontwijken zul je jezelf beter beschermen tegen potentiële hackers. De meeste hackers gebruiken de onbeveiligde, openbare internet verbindingen om toegang te krijgen tot iemand zijn toestel. Daarom is het belangrijk om deze zo veel mogelijk te vermijden.

App Lockers: Helaas zit er nog geen functie in WhatsApp waarmee de gebruiker een wachtwoord moet invoeren om toegang te krijgen, maar er zijn wel een aantal app lockers verkrijgbaar in de Play Store. Deze tools vergrendelen de apps die jij wilt beveiligen zodat er niemand toegang kan krijgen tot je WhatsApp, mocht je toestel bijvoorbeeld gestolen worden.

Laat je toestel niet slingeren: Je zult nog versteld staan hoeveel mensen hun toestel naast hun neer leggen in openbare ruimten. Dit is natuurlijk een slecht idee. Iemand kan toegang krijgen tot je WhatsApp account via het web, of een back-up maken van al je bestanden en media content. Wees dus verstandig en houdt je toestel dus altijd bij je.

  1. WhatsApp Messenger

    WhatsApp Messenger

    Wij hopen dat je niet gehackt wordt en dat dit artikel je zal helpen bij het beveiligen van je toestel. Mocht je wel ten prooi zijn gevallen aan een hacker kun je bovenstaande stappen volgen om je Android te beveiligen. Als je dit hebt gedaan kun je de nieuwste versie van WhatsApp downloaden om er zeker van te zijn dat je de nieuwste beveiligingsfuncties hebt.

Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken
Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken

Instagram heeft door de jaren heen een unieke ruimte geboden voor individuen en bedrijven om in contact te komen met hun publiek. Naast het plaatsen van afbeeldingen kunnen makers van Instagram-content ook video’s plaatsen in de vorm van verhalen, reels of berichten. So…

Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?
Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?

TikTok is geëvolueerd om meer te worden dan alleen een platform waarop mensen korte video’s kunnen plaatsen en bekijken. Na recente updates heeft TikTok een nieuwe functie geïntroduceerd; TikTok Shop, waarmee gebruikers binnen de app hun favoriete producten kunnen kopen…

Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok
Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok

In dit tijdperk van sociale media is het beheren van je tijd op verschillende sociale mediaplatforms essentieel. TikTok heeft in het verleden bewezen verslavend te zijn, omdat veel gebruikers de neiging hebben belangrijke tijd te verspillen met het scrollen door de verschille…

Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!
Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

TikTok is over de hele wereld erg populair geworden en fascineert miljoenen mensen met zijn grappige korte video’s. Zoals bij elke app kun je met TikTok soms ook tegen technische problemen aanlopen die je gebruikerservaring belemmeren. Als je problemen ondervindt met Ti…

Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram
Zo kun je voornaamwoorden toevoegen op Instagram

Tegenwoordig is genderidentiteit een belangrijk aspect in het leven van veel mensen. Zelfs op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram is het belangrijk om mensen aan te spreken met de juiste genderidentiteit. Voornaamwoorden zijn een geweldige manier om mensen te i…