Geeft WhatsApp een melding wanneer je een screenshot maakt van een gesprek?

Veel WhatsApp-gebruikers maken gebruik van de screenshot-functie op hun Android-apparaat. Op sociale mediaplatforms zoals WhatsApp kun je schermafbeeldingen maken van foto’s of delen van een gesprek die je interesseren.

Maar heb je je wel eens afgevraagd of WhatsApp de ander op de hoogte stelt wanneer je een screenshot maakt van een gesprek van hem of haar? Voordat je je zorgen maakt met nog meer vragen, is het simpele antwoord: nee. WhatsApp stelt een gebruikers niet op de hoogte wanneer je een screenshot van hun gesprekken maakt. Maar je kan wel zien wanneer iemand online komt.

Nu je gerust gesteld bent, gaan we het hebben over waarom WhatsApp gebruikers niet op de hoogte stelt wanneer je een screenshot van hun gesprekken maakt. Het draait allemaal om privacy. In een poging om de privacy van gebruikers te beschermen zoals voorgeschreven in hun gebruikersprivacybeleid, vindt WhatsApp het niet gepast om anderen op de hoogte te stellen wanneer je een screenshot van hun gesprek maakt.

Andere sociale mediaplatforms zoals Instagram en Snapchat hebben een meldingsfunctie waarmee andere gebruikers op de hoogte worden gebracht wanneer je een screenshot maakt van Instagram-verhalen of Snaps. Een gerechtvaardigde reden om de eigenaar van een bericht op de hoogte te stellen wanneer andere mensen een screenshot van hun inhoud maken, is dat de eigenaar van de inhoud altijd weet wie verantwoordelijk is voor het geval onethische gebruikers besluiten de vastgelegde inhoud kwaadwillig te gebruiken.

Hoewel niet erg duidelijk, zou WhatsApp in de toekomst kunnen besluiten om de meldingsfunctie in hun app te implementeren. De functie zou dan mogelijk niet altijd standaard ingeschakeld zijn en zou door gebruikers zelf in de instellingen moeten worden ingeschakeld.

Als je na het lezen van dit artikel paranoïde bent geworden over het maken van schermafbeeldingen op andere sociale mediaplatforms, zijn er een paar tips voor het maken van schermafbeeldingen zonder dat de eigenaar van de inhoud het ooit weet. Je kunt je apparaat in de vliegtuigmodus zetten voordat je screenshots maakt. Je kunt ook een app van derden, zoals een schermrecorder, gebruiken om de schermactiviteiten op te nemen en later een screenshot te maken van de opname.

  1. WhatsApp Messenger

    WhatsApp Messenger

    WhatsApp Messenger is een communicatie-app die is ontworpen voor smartphones waarmee gebruikers berichten, video’s, afbeeldingen en audionotities kunnen verzenden en ontvangen naar contacten (inclusief internationale nummers) via Wi-Fi of het mobiele netwerk wanneer er een internetverbinding is.

Zo maak je een TikTok Duet-video op je Android
Zo maak je een TikTok Duet-video op je Android

Op TikTok is het mogelijk om korte video’s te maken en te plaatsen die anderen kunnen bekijken. Andere TikTok-gebruikers kunnen de geplaatste video’s ‘liken’ en erop reageren. Nog niet zo lang geleden introduceerde TikTok een duet-functie waarmee TikTo…

Zo kun je de WhatsApp Cache op je Android wissen
Zo kun je de WhatsApp Cache op je Android wissen

Als je de apps op je Android-apparaat hebt doorlopen, moet je ‘cache’ vast wel eens tegen zijn gekomen. Een ‘cache’ is een tijdelijk opslaggebied dat enkele gegevensbestanden bevat waarmee apps sneller kunnen worden geladen en die je de resultaten geve…

Zo kun je Instagram-verhalen anoniem bekijken
Zo kun je Instagram-verhalen anoniem bekijken

Instagram stelt zijn gebruikers in staat om verhalen op de app te plaatsen en te bekijken. Wanneer je iemand zijn Instagram-verhaal bekijkt, verschijnt je gebruikersnaam in de lijst van profielen die het verhaal hebben bekeken. Met behulp van deze lijst weten de gebruikers di…

Zo kun je TikTok gebruiken zonder de app te downloaden
Zo kun je TikTok gebruiken zonder de app te downloaden

De meeste populaire sociale mediaplatformen zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en TikTok vereisen dat hun gebruikers accounts aanmaken om te kunnen genieten van de diensten van dat bepaalde platform. Om toegang te krijgen tot sociale mediaplatformen op Android-apparaten, moe…

Zo kun je de WhatsApp-chats van Android naar iPhone overzetten
Zo kun je de WhatsApp-chats van Android naar iPhone overzetten

Als je over bent gestapt van een Android-toestel naar een iPhone kan het zijn dat je helemaal opnieuw moet beginnen omdat het niet mogelijk was om je gegevens, inclusief app-gegevens, van het ene naar het andere apparaat over te brengen. Dit betekent dat alle WhatsApp-gegeven…