Tor vs VPN: wat is het verschil en wat is beter?

We willen soms privacy en anonimiteit tijdens het surfen op het internet. Maar hoe doen we dat precies? Als je eerder anoniem internet hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van Tor of een VPN. Zo niet, maak je dan geen zorgen! In deze blogpost bespreken we in detail het verschil tussen de twee: Tor en VPN, en laten we je zien wat de beste optie van deze twee is om te gebruiken.

De afkorting Tor staat voor “The Onion Router”. Het is een non-profitorganisatie die online privacy-tools aanbiedt. Een van de meest gebruikte producten is de Tor-browser. Met de Tor-browser kun je veilig op het internet surfen zonder bang te hoeven zijn voor schending van je privacy.

VPN staat daarentegen voor Virtual Private Network. Het is een software waarmee je je IP-adres kunt wijzigen en toegang kunt krijgen tot het internet. Met een VPN wordt je omgeleid via een van de vele VPN-servers over de hele wereld wanneer je een internetverzoek indient. Er zijn veel VPN-apps die je op je Android-apparaat kunt gebruiken om je veiligheid en privacy te waarborgen.

Zowel Tor als VPN maken gebruik van proxy’s die internetverbindingen omleiden via relais. De relais verbergen het echte IP-adres van de gebruiker, waardoor ze moeilijk te volgen zijn. Beide tools (Tor en VPN) maken gebruik van versleutelingstechnieken die de gegevens die via internet worden verzonden, door elkaar halen.

Het grote verschil tussen Tor en een VPN is dat een VPN de nadruk legt op privacy, terwijl Tor de anonimiteit benadrukt. Er is een dunne lijn tussen privacy en anonimiteit, maar onthoud: anonimiteit onthult niet wie je bent, terwijl privacy niet onthult wat je doet.

In technische termen wordt bij het gebruik van een VPN een VPN-server, die zich op een andere locatie naar keuze van de gebruiker bevindt, gebruikt om internetverbindingen te routeren. Tor zorgt er daarentegen voor dat je internetverbinding en routes worden versleuteld met behulp van willekeurige servers.

Een ander verschil is dat VPN een gecentraliseerde service is, terwijl Tor gedecentraliseerd is. Dit betekent dat VPN centraal wordt aangestuurd en beheerd door een centrale autoriteit, terwijl Tor geen managers heeft. Tor heeft proxyservers (knooppunten) die worden beheerd door vrijwilligers van over de hele wereld.

Veel VPN’s gebruiken één enkele proxyserver, terwijl Tor niet minder dan drie willekeurige relais gebruikt. Dit betekent dat VPN’s gegevens op het apparaat van de gebruiker versleutelen, naar een VPN-server sturen, ontsleutelen en naar de bestemmingswebsite sturen. In Tor worden de gegevens voor elke relay één keer versleuteld, inclusief het IP-adres van de volgende relay.

Dus wat is beter? Zowel Tor als VPN’s zijn goed, afhankelijk van wat je wilt of wat je op het internet doet. Om de zaken duidelijk te maken, wordt echter aanbevolen om voornamelijk VPN’s te gebruiken om de privacy te verbeteren, en Tor wanneer anonimiteit vereist is.

Tor vs VPN: wat is het verschil en wat is beter?
Tor vs VPN: wat is het verschil en wat is beter?

We willen soms privacy en anonimiteit tijdens het surfen op het internet. Maar hoe doen we dat precies? Als je eerder anoniem internet hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van Tor of een VPN. Zo niet, maak je dan geen zorgen! In deze blogpost bespreken we …

Zo kun je je Android-vergrendelingsscherm aanpassen
Zo kun je je Android-vergrendelingsscherm aanpassen

Als je apparaat er tijdens het gebruik er goed uitziet, zegt dat veel over jezelf en het geeft je ook een goed gevoel. Je kunt veel aanpassingen doen op je Android-apparaat om het er beter uit te laten zien. Met het instellingenmenu kun je verschillende componenten van je app…