Werkt Google Play niet? Zo los je het op!
Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken, een of andere error met de Google Play Store. Dit kan gebeuren tijdens het downloaden van apps, of als je simpelweg niet eens in de Play Store kunt komen. Als je problemen hebt lees dan verder, misschien heb je er wat aan en is je probleem zo opgelost!
Check de instellingen van je datum en tijd
Je Android is redelijk slim. Wanneer je in de Play Store probeert te komen checkt Google de datum en tijd van je apparaat. Als hij er niet achter kan komen of als het helemaal niet klopt kan dat problemen veroorzaken.
Maar niet getreurd! Om dit probleem op te lossen ga je naar ‘Settings’ —> ‘Date and Time’. Klik er op, hier kun je checken of je Android automatisch de tijd aanpast, selecteer deze optie als het uitgeschakeld is. Maar als je Android al is ingesteld op deze optie probeer het dan handmatig in te stellen.
Schakel eerst de automatische optie uit, en voer dan handmatig de datum en tijd in (zo nauwkeurig mogelijk). Het is heel makkelijk, als je dit eenmaal gedaan hebt probeer dan nog een keer in de Store te komen. Als dit ook niet werkt lees dan nog even door, we hebben nog meer tips en tricks voor je!
Ruim de Play Store Cache & Data op
Soms helpt het om je oude cache en data op te ruimen, je zult merken dat het brein van je Android weer fris en fruitig wordt. Om dit te doen moet je eerst naar ‘Settings’ —> ‘Apps/App Manager’ (of iets wat hier op lijkt) en dan op ‘Clear Cache’ klikken. Als je dit eenmaal hebt gedaan kijk dan of je al in de Play Store kunt komen, zo niet voer dan deze stappen opnieuw uit maar in plaats van ‘Clear Cache’ klik je nu op ‘Clear Data’.
Door het verwijderen van de data verwijder je ook alles van de Play Store wat eventueel opgeslagen zou kunnen zijn. Dit kan je Google Account zijn, je settings en alle andere vormen van informatie. En hopelijk ook het probleem. Zorg er wel voor dat je je log in informatie onthoudt van je Google Account voor je deze stap uitvoert.
Nog steeds problemen? Blijf dan nog even lezen.
Verwijder al je Data and Cache op Google Play Services
Google Play Services is anders dan de Google Play Store. Deze zorgt er voor dat al je apps communiceren en synchroniseren, je meldingen sturen etc. Als hier iets fout zit dan zou je de cache en data kunnen verwijderen. Dit is heel simpel. Ga naar ‘Settings’ —> ‘Apps/App Manager’ en zoek ‘Google Play Services’. Het lijkt een beetje op de vorige methode, klik op ‘Clear Cache’ en als dit niet werkt ga je terug naar dit scherm en klik je op ‘Clear All Data’.
Reset je Google Account
Als je al het bovenstaande al hebt geprobeerd en nog steeds problemen hebt moeten we drastische maatregelen gaan nemen. Het resetten of refreshen van je Google Account betekend dat het hele account van je apparaat wordt gereset, het is dus erg belangrijk dat je je inlog informatie goed onthoudt. Zo kun je naderhand weer inloggen.
Om dit te doen ga je naar ‘Settings’ —> ‘Accounts’ daarna klik je op het account die je wil verwijderen. Er komen drie puntjes rechtsboven in het scherm, klik er op en kies dan ‘Remove Account’. Doe dit voor alle accounts die op je Android staan. Ga terug naar het zelfde scherm en klik op ‘Add Account’ en volg de instructies.
Schakel je VPN uit
Een VPN is een fantastisch stukje software die het mogelijk maakt om content te krijgen die anders niet beschikbaar is in je geografische locatie. Maar dit kan ook botsen met je Google Play Store, zorg er dus voor dat je VPN is uitgeschakeld.
Factory Reset
Als je nu nog steeds aan het lezen bent betekend het dat bovenstaande oplossingen dus niet werken voor jou. Dit is geen goed teken en er is nu nog maar weinig wat je kunt doen. Deze laatste stap is nogal drastisch en er is geen weg terug als je dit wil doen. Je Android terugzetten naar de fabrieksinstellingen zorgt er voor dat alles wat op je apparaat staat verwijderd wordt en weer zo wordt ingesteld toen het net uit de fabriek kwam, en er dus nog niks van jou op stond. Eerst moet je er voor zorgen dat je overal een back-up van hebt gemaakt. Als je dit niet doet kan je niks meer terughalen.
Ga naar ‘Settings’ —> ‘Backup & Reset’ en zorg er voor dat de ‘Back up my data’ ingeschakeld is. Klik op ‘Back up account’ en selecteer het account waar je een back up van wil maken. Zorg er hier ook weer voor dat je weer kunt inloggen met dit account na afloop. Vanaf hetzelfde scherm kun je ‘Factory data reset’ selecteren, nu is er geen weg meer terug. Het lot van je toestel ligt nu in de handen van de Android Goden.
Na het resetten heb je weer een fris en fruitig toestel dat soepeler loopt dan dat je kan herinneren. Log weer in met je Google Account en hoop dat al je back up data weer terug komt. Als dit nog steeds niet werkt, dan probeert de Play Store je misschien te vertellen dat buitenspelen met stokjes ook leuk kan zijn!
Als je nog andere oplossingen hebt gevonden, laat het ons dan weten in de reacties!