Zo kom je er achter of WhatsApp toegang heeft tot je camera of microfoon

Onlangs waren er beschuldigingen dat WhatsApp zich, zonder medeweten van zijn gebruikers, toegang verschaft tot de camera’s en microfoons. Volgens een tweet van een Twitter-engineer die ook een screenshot bevatte, had WhatsApp toegang gekregen tot de microfoon van zijn apparaat.

De beschuldigingen zorgden wereldwijd voor bezorgdheid over de privacy en zowel Google als Meta kwamen naar voren om het probleem aan te pakken en gaven aan dat de vermeende toegang tot de microfoon te wijten was aan een bug en dus niet opzettelijk was. Veel WhatsApp-gebruikers vragen zich nu echter wel af of het mogelijk is om te checken of WhatsApp toegang heeft tot hun camera’s en microfoons.

Door enkele machtigingsinstellingen op het Android-apparaat te checken, kunnen WhatsApp-gebruikers zien of er microfoon- en camerarechten zijn verleend aan de WhatsApp-app. Als de machtigingen zijn verleend, betekent dit dat de WhatsApp-app toegang heeft tot hun camera en microfoon. In een eerder artikel hebben we besproken hoe je je telefoonnummer kunt verbergen op WhatsApp.

Controleren of WhatsApp toestemming heeft om toegang te krijgen tot de camera of microfoon van je apparaat:

 • Ga naar ‘Instellingen’ op je Android-apparaat
 • Blader op de pagina Instellingen omlaag om ‘Apps’ te vinden en tik erop
 • Gebruik op de Apps-pagina de zoekfunctie om WhatsApp te zoeken of scrol omlaag om deze te vinden en tik erop
 • Tik op de pagina die verschijnt op ‘Rechten’

 • Tik op de volgende pagina die verschijnt op ‘Camera’ om te zien of er toestemming is verleend

 • Ga terug en tik op ‘Microfoon’ om te zien of er toestemming is verleend

 • Als toestemming is verleend voor zowel de camera als de microfoon, betekent dit dat WhatsApp toegang heeft tot de camera en microfoon van je apparaat.
 1. WhatsApp Messenger

  WhatsApp Messenger

  WhatsApp Messenger is een communicatie-app die is ontworpen voor smartphones waarmee gebruikers berichten, video’s, afbeeldingen en audioberichten kunnen verzenden naar en ontvangen van contacten (inclusief internationale nummers) via Wi-Fi of het mobiele netwerk wanneer er een internetverbinding is.

Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken
Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken

Instagram heeft door de jaren heen een unieke ruimte geboden voor individuen en bedrijven om in contact te komen met hun publiek. Naast het plaatsen van afbeeldingen kunnen makers van Instagram-content ook video’s plaatsen in de vorm van verhalen, reels of berichten. So…

Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?
Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?

TikTok is geëvolueerd om meer te worden dan alleen een platform waarop mensen korte video’s kunnen plaatsen en bekijken. Na recente updates heeft TikTok een nieuwe functie geïntroduceerd; TikTok Shop, waarmee gebruikers binnen de app hun favoriete producten kunnen kopen…

Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok
Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok

In dit tijdperk van sociale media is het beheren van je tijd op verschillende sociale mediaplatforms essentieel. TikTok heeft in het verleden bewezen verslavend te zijn, omdat veel gebruikers de neiging hebben belangrijke tijd te verspillen met het scrollen door de verschille…

Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!
Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

TikTok is over de hele wereld erg populair geworden en fascineert miljoenen mensen met zijn grappige korte video’s. Zoals bij elke app kun je met TikTok soms ook tegen technische problemen aanlopen die je gebruikerservaring belemmeren. Als je problemen ondervindt met Ti…