Zo kom je er achter of WhatsApp toegang heeft tot je camera of microfoon

Onlangs waren er beschuldigingen dat WhatsApp zich, zonder medeweten van zijn gebruikers, toegang verschaft tot de camera’s en microfoons. Volgens een tweet van een Twitter-engineer die ook een screenshot bevatte, had WhatsApp toegang gekregen tot de microfoon van zijn apparaat.

De beschuldigingen zorgden wereldwijd voor bezorgdheid over de privacy en zowel Google als Meta kwamen naar voren om het probleem aan te pakken en gaven aan dat de vermeende toegang tot de microfoon te wijten was aan een bug en dus niet opzettelijk was. Veel WhatsApp-gebruikers vragen zich nu echter wel af of het mogelijk is om te checken of WhatsApp toegang heeft tot hun camera’s en microfoons.

Door enkele machtigingsinstellingen op het Android-apparaat te checken, kunnen WhatsApp-gebruikers zien of er microfoon- en camerarechten zijn verleend aan de WhatsApp-app. Als de machtigingen zijn verleend, betekent dit dat de WhatsApp-app toegang heeft tot hun camera en microfoon. In een eerder artikel hebben we besproken hoe je je telefoonnummer kunt verbergen op WhatsApp.

Controleren of WhatsApp toestemming heeft om toegang te krijgen tot de camera of microfoon van je apparaat:

 • Ga naar ‘Instellingen’ op je Android-apparaat
 • Blader op de pagina Instellingen omlaag om ‘Apps’ te vinden en tik erop
 • Gebruik op de Apps-pagina de zoekfunctie om WhatsApp te zoeken of scrol omlaag om deze te vinden en tik erop
 • Tik op de pagina die verschijnt op ‘Rechten’

 • Tik op de volgende pagina die verschijnt op ‘Camera’ om te zien of er toestemming is verleend

 • Ga terug en tik op ‘Microfoon’ om te zien of er toestemming is verleend

 • Als toestemming is verleend voor zowel de camera als de microfoon, betekent dit dat WhatsApp toegang heeft tot de camera en microfoon van je apparaat.
 1. WhatsApp Messenger

  WhatsApp Messenger

  WhatsApp Messenger is een communicatie-app die is ontworpen voor smartphones waarmee gebruikers berichten, video’s, afbeeldingen en audioberichten kunnen verzenden naar en ontvangen van contacten (inclusief internationale nummers) via Wi-Fi of het mobiele netwerk wanneer er een internetverbinding is.

Zo kun je je scherm delen op WhatsApp
Zo kun je je scherm delen op WhatsApp

Met WhatsApp-videogesprekken kunnen gebruikers individuele en groeps-videogesprekken voeren met vrienden en familie. Traditioneel worden WhatsApp-videogesprekken veel gebruikt voor gezellige, informele gesprekken waarbij mensen elkaar kunnen zien terwijl ze hun verhalen delen…

Zo kun je een nep Telegram-account herkennen
Zo kun je een nep Telegram-account herkennen

Telegram is in de loop der jaren over de hele wereld uitgegroeid tot een populaire berichten-app. Telegram blijft zijn gebruikers geweldige functies bieden die de toegankelijkheid en bruikbaarheid verbeteren. Nu steeds meer mensen zich bij Telegram aansluiten, is de toename v…

Blokkeer en rapporteer spamberichten op WhatsApp
Blokkeer en rapporteer spamberichten op WhatsApp

In dit digitale tijdperk worden berichten uitgewisseld op verschillende sociale mediaplatformen, waaronder WhatsApp. Hoewel de meeste berichten die op WhatsApp worden verzonden en ontvangen, afkomstig kunnen zijn van mensen die we kennen, kunnen sommige kwaadwillende personen…

Zo kun je zien wie je TikTok-video’s heeft opgeslagen
Zo kun je zien wie je TikTok-video’s heeft opgeslagen

Met TikTok kunnen gebruikers van over de hele wereld korte video’s bekijken en plaatsen. Bij het scrollen door TikTok-video’s kunnen gebruikers standaard video’s van andere TikTok-gebruikers opslaan in de galerijen van hun apparaat en deze gebruiken op ander…

Zo kun je video’s in hoge kwaliteit verzenden op WhatsApp
Zo kun je video’s in hoge kwaliteit verzenden op WhatsApp

Veel mensen gebruiken elke dag WhatsApp om  foto’s, video’s en documenten te verzenden. Als het echter gaat om het verzenden van video’s, weet niet iedereen dat WhatsApp beperkingen heeft. Bij video’s groter dan 16 MB wordt de kwaliteit na het uploaden…