Is Telegram veilig? Hier lees je tips voor het veilig gebruiken van de app

Telegram, bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en robuuste beveiligingsfuncties, onderscheidt zich als een voorkeursplatform voor veel mensen van over de hele wereld. Er zijn echter nog steeds vragen over de veiligheid van het gebruik van Telegram. Is Telegram echt veilig?

Telegram wordt beschouwd als een veilige berichten-app, dankzij de encryptieprotocollen. Het is echter wel belangrijk op te merken dat niet alle chats op Telegram end-to-end gecodeerd zijn. Alleen geheime chats profiteren van dit beveiligingsniveau. Reguliere chats en groepschats zijn gecodeerd, maar de berichten worden opgeslagen op de servers van Telegram, waartoe mogelijk ook derden toegang kunnen krijgen.

Net als bij elk ander online platform is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt om je privacy en veiligheid op Telegram te beschermen. In dit stuk worden enkele van de beste tips uitgelicht om Telegram veilig te gebruiken.

Om Telegram veilig te gebruiken:

Schakel tweestapsverificatie in

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je Telegram-account door naast je wachtwoord een tweede vorm van authenticatie te vereisen. Dit kan een code zijn die naar je telefoonnummer of e-mailadres wordt verzonden. Om tweestapsverificatie in te schakelen, ga je naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Tweestapsverificatie en volg je de instructies op het scherm. Zorg ervoor dat je een sterk, uniek wachtwoord kiest voor extra veiligheid.

Gebruik geheime chats voor gevoelige gesprekken

De geheime chatfunctie van Telegram biedt end-to-end-codering voor je berichten, zodat alleen jij en de ontvanger ze kunnen lezen. Berichten in geheime chats worden niet opgeslagen op de servers van Telegram en zijn alleen toegankelijk op de apparaten die bij het gesprek betrokken zijn. In een vorig artikel wordt besproken wat geheime chat op Telegram is en hoe je deze kunt gebruiken.

Wees op je hoede voor onbekende contacten

Vermijd het accepteren van berichten of bestanden van onbekende contacten, omdat deze kwaadaardig kunnen zijn. Hackers maken vaak gebruik van phishing-pogingen om gebruikers te misleiden zodat ze gevoelige informatie vrijgeven of malware op hun apparaten installeren. Als je een bericht ontvangt van een onbekende contactpersoon, kun je deze het beste negeren of blokkeren.

Schakel berichtenpreviews uit

Berichtenpreviews kunnen handig zijn, maar kunnen ook je privacy in gevaar brengen als ze gevoelige informatie in meldingen weergeven. Om berichtenpreviews uit te schakelen, ga je naar Instellingen > Meldingen en geluiden > Berichtenpreviews en selecteer je ‘Geen preview’. Op deze manier wordt de inhoud van berichten niet weergegeven in meldingen, waardoor je gesprekken privé blijven.

Werk de app regelmatig bij

Het is om veiligheidsredenen belangrijk om je Telegram-app up-to-date te houden naar de nieuwste versie. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen en je beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Om Telegram te updaten, ga je naar je app store (Google Play Store voor Android) en controleer je op updates.

Door deze tips te volgen, kun je de veiligheid van je Telegram-account verbeteren en je privacy beschermen tijdens het gebruik van de app.

  1. Telegram

    Telegram

    Telegram is een gebruiksvriendelijke messenger-app die je privacy en gebruikersgegevens beschermt. Met de app kun je chatgroepen maken van maximaal 200 personen, uitgewisselde berichten coderen, video’s tot 1 GB delen, meerdere foto’s versturen en gebruikmaken van de cloudopslagservice.

Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken
Zo kun je zien wie jouw Instagram-video heeft bekeken

Instagram heeft door de jaren heen een unieke ruimte geboden voor individuen en bedrijven om in contact te komen met hun publiek. Naast het plaatsen van afbeeldingen kunnen makers van Instagram-content ook video’s plaatsen in de vorm van verhalen, reels of berichten. So…

Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?
Wat is de TikTok Shop en hoe gebruik je het?

TikTok is geëvolueerd om meer te worden dan alleen een platform waarop mensen korte video’s kunnen plaatsen en bekijken. Na recente updates heeft TikTok een nieuwe functie geïntroduceerd; TikTok Shop, waarmee gebruikers binnen de app hun favoriete producten kunnen kopen…

Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok
Zo kun je schermtijdlimieten instellen op TikTok

In dit tijdperk van sociale media is het beheren van je tijd op verschillende sociale mediaplatforms essentieel. TikTok heeft in het verleden bewezen verslavend te zijn, omdat veel gebruikers de neiging hebben belangrijke tijd te verspillen met het scrollen door de verschille…

Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!
Werkt TikTok niet? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

TikTok is over de hele wereld erg populair geworden en fascineert miljoenen mensen met zijn grappige korte video’s. Zoals bij elke app kun je met TikTok soms ook tegen technische problemen aanlopen die je gebruikerservaring belemmeren. Als je problemen ondervindt met Ti…